A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: A non-numeric value encountered

Filename: controllers/Pages.php

Line Number: 23

Backtrace:

File: /home/deb93837/domains/paardenrijkunst.com/public_html/application/controllers/Pages.php
Line: 23
Function: _error_handler

File: /home/deb93837/domains/paardenrijkunst.com/public_html/index.php
Line: 292
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: A non-numeric value encountered

Filename: controllers/Pages.php

Line Number: 23

Backtrace:

File: /home/deb93837/domains/paardenrijkunst.com/public_html/application/controllers/Pages.php
Line: 23
Function: _error_handler

File: /home/deb93837/domains/paardenrijkunst.com/public_html/index.php
Line: 292
Function: require_once

0 | iDeGo Paard en Rijkunst

Rijden

Paardrijden is voor sommige mensen gewoon rijden, op een paard zitten en rondjes door de bak of bos. Dit kan veel voldoening geven. De paardensport is echter zeer breed en veelzijdig. Wat dacht u bijvoorbeeld van:

  • Lange afstanden rijden (endurance)
  • Springen
  • Crossen
  • Dressuur rijden (en dan is de dressuur nog onderverdeeld in Engelse, Spaanse enz)
  • Western in allerlei variaties
  • Horse bal
  • Polo
En dan zijn er vast nog meer variaties te bedenken. Je kan je specialiseren in één ding, maar je kunt ook combinaties van disciplines maken. Dit maakt paardrijden een zeer veelzijdig sport.

Rijden Rijden

Zelf ben ik een echte dressuur ruiter (klassiek-Engels) maar maak ook graag een sprongetje en ben zelfs te vinden in een oefencross als deelnemer. Aan huis heb ik een waterbak, hier spetter ik vaak door. Het is een fantastische mentale dapperheids training. Het water maakt het paard fysiek sterker en bevordert zijn algemene coördinatie. Kom eens uit je comfort zone in een veilige setting. want niet iedereen is een cowboy die alles durft. Dit soort oefeningen bevordert sterk het wederzijds vertrouwen maar ... ook gewoon super leuk te doen.

Het paard vraagt om een leider op zijn rug. Ben jij dit niet dan zal elk paard de leiding nemen (er moet immers toch iemand bepalen welke kant we op gaan). Dit is natuurlijk niet de bedoeling en kan zorgen ongewenste situaties. Overkomt je dit en lukt het niet rijdend een oplossing te vinden ga dan aan de slag in je Dubbele lange lijnen, Grondwerk en Loswerken.

In mijn lessen zorg ik er voor dat iedereen een ontspannen, zelfverzekerde en gefocuste ruiter wordt. Geduld is daarbij een schone zaak; grenzen verleggen we alleen als jij er aan toe bent. Ik ben er van overtuigd dat dit de basis is, bij een serieuze dressuurwedstrijd maar ook als je voor de lol gaan ringsteken.

Rijden

Houding en zit van de Ruiter

Houding

Dit pluis je dan weer uit en zo krijg je allemaal puzzelstukjes die er uiteindelijk toe leiden dat het paard relaxed de trailer in loopt. Als het paard zover is coach ik graag nog de eigenaar. Deze moet immers ook zelf zijn paard de trailer in begeleiden. Dit is ook nog wel eens een kunst. Succes heeft niet alleen met logies nadenken te maken maar ook heel erg met tyming, de goede hulp geven het op juiste moment.

Dat lijkt makkelijker dan het is. Hoe kun je herkennen dat je je zit kunt verbeteren?

Vraag jezelf dan eens af of je wel eens een zere arm of schouder hebt gehad na het rijden, een steek in je zij of een zere ruiterspier (aan de binnenkant van je bovenbeen). Altijd je rechter voet uit de beugel? Of een rood hoofd omdat je nauwelijks adem haalt? Zo zijn er nog veel meer dingen. Dit komt met name door onbalans en het gebruik van teveel- of verkeerde spieren. Iedereen heeft hier wel eens last van. Het blijft een proces dat als een rode draad door de trainingen loopt.

Gaat je houding goed maar loop je toch vast in de training van je paard? Dan is er iets anders aan de hand. Als holistisch paardentrainer kijk ik altijd heel breed; van het geheel naar de delen en van het deel naar het geheel. Er zijn immers zoveel meer redenen waarom paarden niet doen wat wij willen.