A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: A non-numeric value encountered

Filename: controllers/Pages.php

Line Number: 23

Backtrace:

File: /home/deb93837/domains/paardenrijkunst.com/public_html/application/controllers/Pages.php
Line: 23
Function: _error_handler

File: /home/deb93837/domains/paardenrijkunst.com/public_html/index.php
Line: 292
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: A non-numeric value encountered

Filename: controllers/Pages.php

Line Number: 23

Backtrace:

File: /home/deb93837/domains/paardenrijkunst.com/public_html/application/controllers/Pages.php
Line: 23
Function: _error_handler

File: /home/deb93837/domains/paardenrijkunst.com/public_html/index.php
Line: 292
Function: require_once

0 | iDeGo Paard en Rijkunst

Specials

Onder specials versta ik situaties waarin het paard, als dier, extra sturing nodig heeft om het gewenste gedrag te tonen.

Voorbeelden zijn:

 • Trailer laden
 • Obstakeltraining
 • Scheren
 • Bijten of trappen
 • Andere problemen zoals niet van huis willen enz.

Hiervoor heb ik speciale trainingen ontwikkeld. In deze trainingen staat het paard centraal. Ik kijk naar het paard als een puzzel. Alle onderdelen van de trainingen zijn losse stukjes van de puzzel. Heb je alle losse stukjes onder controle dan kun je ze samenvoegen tot een oplossing van de probleemsituatie. Daarna komt de eigenaar in beeld, deze is ook een stukje van de puzzel. Paarden spiegelen veel gedrag. Als eigenaar zet je soms onbewust ongewenst gedrag van je paard in gang. Als eigenaar moet je zelf leren om te gaan met de probleemsituatie. Als ik vandaag, als trainer, het probleem van het paard is opgelost zorg ik er voor dat jij dit zelf ook gaat kunnen. Mijn rol verandert dan van trainer (van het paard) naar coach (van de mens).

Trailer lader

Trailer laden kan een groot probleem zijn en dit komt vaak voor. Daarom wil ik dit wat verder uitwerken.

We verwachten dat het paard een smal doodlopend staatje in loopt wat donker is en een vreemde ondergrond heeft. En de bodem beweegt ook nog eens. Het paard is een vluchtdier, dat zicht prettig voelt als er veel ruimte om hem heen is. Als het paard dan toch vol vertrouwen instapt wordt het doodlopende straatje een hok (klep gaat dicht) wat ook nog eens begint te schudden (rijden) en maakt vreemde geluiden zoals: rijwind, bandengeluid en ook overig verkeer.

Problemen zijn bijvoorbeeld:

 • Trailer laden
 • Je hebt altijd hulp nodig met laden van het paard.
 • Het paard gaat er wel in maar komt er ook heel snel weer uit.
 • Het paard gaat er wel in maar niet uit.
 • Het paard wil in een 2-paards trailer alleen aan een bepaalde kant staan.
 • Het paard hangt op de stang voor of achter.
 • Het paard komt met geen mogelijkheid in de buurt van de trailer.
 • Het paard gaat er scheef uit en valt van de klep.
 • Het paard gaan liggen.
 • Het paard trapt tegen de klep als deze dicht is.

Veel verschillende problemen. Met vaak als basis dat het paard de trailer erg spannend vindt. Vaak zie ik dat het paard nooit écht kennis heeft gemaakt met de trailer of dat hij een slechte ervaring heeft opgedaan. Wellicht is hij ooit uitglijden of heeft zich gestoten in de trailer. Ook kan het zijn dat de eigenaar onbewust de trailer eng heeft gemaakt door verkeerde signalen af te geven aan het paard. Er word nog al eens druk gedaan omdat hij er (wéér) niet in wil. Hiermee bevestig je zijn gedrag.

Er is natuurlijk veel te voorkomen door altijd rustig te rijden met de combinatie. Probeer anticiperend te rijden. Het is jammer genoeg niet altijd te voorkomen dat er een keer geremd moet worden.

Het is vreemd dat we veel aandacht en liefde geven aan ons paard en een plezierige tijd samen doorbrengen tijdens lessen, bosritten ed en hem dan vervolgens met zweep, longeerlijn en met hulp van 3 sterke kerels in de trailer proppen. Of nog erger, voor ons, ergens niet heen kunnen omdat het paard met geen mogelijkheid in de buurt van de trailer wil komen.

Een paard van elke leeftijd kan zonder dwang en stress de trailer in wandelen. Stel dat hij voor behandeling naar een dierenkliniek moet. Dan is het fijn dat hij zonder extra stress op de trailer gaat.

Hoe doe ik dat?

Het paard moet een basis gehoorzaamheid hebben. Heeft hij dit niet? dan zal ik eerst zonder trailer in een afgesloten ruimte controle willen krijgen over zijn richting en snelheid. Hij moet kunnen halthouden en voorwaards gaan als dit gevraagd word.

Bijvoorbeeld: het paard vind de klep eng. En helder probleem. De klep is een vreemde ondergrond die bestaat uit een opstapje die schuin omhoog loopt en soms zelfs een beetje inzakt en geluid maakt als het paard er op gaat staan. Deze klep kun je dus onderverdelen in 5 verschillende trainingen: Andere ondergrond, opstapje, Schuin, gevoel, geluid. Klinkt dit al uitgebreid? Dan kun je een andere ondergrond bijvoorbeeld een houten plank, plastiek zeilje, maar ook de rubber mat gebruiken om het paard vertrouwd mee te maken met het concept andere ondergrond. Dit doe ik ook met opstapje, Schuin, gevoel, geluid. Hierdoor zul je duidelijk zien wat het paard ingewikkeld vind en wat er getraind moet worden. Heb je dit goed onder controle. Gaat het paard achter jou aan er overheen? Zonder spanning? Durft hij ook voorop, dus zonder jou? Hij zal uiteindelijk ook zonder jou in de trailer moeten staan. Is dit voldoende? dan ga ik weer naar de trailer toe en pas ik het geleerde toe bij de klep van de trailer. Dan zien we nog vaak dat bijvoorbeeld de overgang naar de bodemplaat nog te ingewikkeld is. Zo zijn er nog talloze andere zaken die problemen kunnen geven.

Dit pluis je dan weer uit en zo krijg je allemaal puzzelstukjes die er uiteindelijk toe leiden dat het paard relaxed de trailer in loopt. Als het paard zover is coach ik graag nog de eigenaar. Deze moet immers ook zelf zijn paard de trailer in begeleiden. Dit is ook nog wel eens een kunst. Succes heeft niet alleen met logies nadenken te maken maar ook heel erg met tyming, de goede hulp geven het op juiste moment.