Over

Ik ben geboren in 1989 en altijd al gek geweest van paarden, ik heb leren tellen in paarden en leren lezen met paarden boeken.

Op mijn zesde kwam mijn grootste droom uit. Ik mocht één keer in de week naar de manege pony rijden. Toen ik wat ouder werd was ik de hele zaterdag op de manege te vinden om te helpen, van gangpaden vegen tot paarden op en afzadelen.

Vlak voor mijn twaalfde verjaardag kreeg ik een verzorg pony: Josje.

Josje was de makkelijkst niet, maar ik vond het een geweldige pony. Al snel gingen we samen op wedstrijd rijden. Met Josje heb ik de basis cursus loswerken en later de lange lijnen cursus bij Emiel Voest gedaan, dit heeft mij erg vooruit geholpen.

Op mijn achttiende, april 2008 heb ik de Orun instructeur niveau twee behaald. En ben bevoegd om les te geven in dressuur en springen.

Met Josje mocht ik niet meer bij de pony’s omdat ik inmiddels 18 was. Inmiddels was ik M2 met acht winstpunten. Ik heb een halfjaartje thuis door getraind en besloot om haar bij de paarden uit te brengen om het Z te behalen. Dit ging eigenlijk heel soepel en na twee wedstrijden had ik voldoende punten en kwam met mijn pony uit in het Z1 bij de paarden.

Hier werd het mij duidelijk dat ik zeker verder wilde in de paarden. Josje begon op de top van haar kunnen te lopen en heb dus besloten op zoek te gaan naar een paard. Dit werd Bayrah.

In april 2011 heb ik de Orun instructeur niveau drie behaald. Hierdoor kreeg ik nog meer handvatten om mee te werken en kwam steviger in mijn schoenen te staan. Er zijn immers best veel wegen die naar Rome leiden.

In de winter van 2011/2012 heb ik de “mentale training” van Sanne Beijerman gevolgd. Hierdoor heb ik meer grip gekregen op ‘spanning’ van mezelf, mijn paard maar ook dat van leerlingen. Het is om de spanning af te laten vloeien maar ook het opbouwen hiervan.

In maart van 2013 ben ik begonnen aan het eerste jaar van de Paardenschool (drie jarige opleiding) bij Karin Huizer van Paard Centraal. Zij werkt vanuit het Emiel Voest systeem. Zij is vooral goed om vanuit het gedrag van het paard te kijken waarom het paard doet zoals het doet en hierop je training aan te passen. Ook heb ik ervaring opgedaan van TTeam en TTouch van Linda Tellington-Jones, Centered Riding van Sally Swift en technieken van Pat Parelli, Monty Robers en Klaus F. Hempfling. Hierdoor wordt de communicatie tussen mij en mijn paard steeds duidelijker, maar ook verfijnder. Dit heb ik in december met succes afgerond met een theorie en praktijk examen. Ik heb in dit jaar erg geleerd om ‘out of the box ‘ te denken en toe te passen. En meer met minder, ook als het goed gaat kan je altijd nog verfijnen. Als een buitenstaander de hulpen niet meer ziet en vraagt: ’hoe doe je dat?’ Geeft dat toch wel een goed gevoel.

In maart 2014 ben ik gestart aan het 2e jaar van de paardenschool. hierin staat je eigen ontwikkeling maar ook trailer laden, dubbele lange lijnen en het jonge paard centraal. Ondanks dat ik veel tegenslagen heb gehad met mijn paard Bayrah, heb ik het examen behaalt met geweldige cijfers waar ik super trots op ben:

Ze zagen veel vooruitgang in mijn plezier in het werk. Waar ik voorheen niet snel tevreden was (ik ben een echt perfectionist) juist daardoor werk ik heel precies en kan ik op het juiste moment stoppen, ontspannen, belonen en weer verder gaan. Ben nu ook super blij met een kleine vooruitgang.

In maart 2015 ben ik begonnen aan het 3e en tevens het laatste jaar. Dit met een ander paard dan de vorige 2 jaren. Fionah is het jongere zusje van Baryrah en moest onwijs veel leren in het 3de jaar van mijn opleiding. Dit ging natuurlijk met vallen en opstaan. We moesten hard werken aan geduld en elke keer weer vanuit die basis denken. Ik ben erg trots op mijn laatste jaar bij Karin. Fionah moest erg veel leren van rustig op de trailer staan, het rijden en dubbele lange lijnen. Hier heb ik weer super veel van geleerd en ben ook zeker een betere trainer geworden door dit proces. Het examen was erg spannend aangezien de examen eisen best hoog liggen en ik een heel onervaren paard had. Ik heb al mijn skils uit de kast gehaald om niet in de stress te schieten en dit lukte. Pieken op het goede moment echt een gaaf gevoel.

Ik ben op 21 november 2015 afgestudeerd aan de Paardenschool te Dalfsen en mag mijzelf nu Holistische paarden trainer er instructeur noemen.